Moldova dispune de condiţii climaterice şi de sol favorabile pentru creşterea nucilor. Cu toate acestea, în perioada Uniunii Sovietice, acest produs nu era recunoscut oficial ca cultură comercială şi producerea sa era sporadică, fiind organizată în jurul localităţilor şi pe marginea drumurilor. Sectorul nucifer a trecut printr-o creştere rapidă, fiind non-existent la începutul anilor 90, până la unul din principalele sectoare exportatoare în 2008.

 

Câţiva factori au contribuit la această dezvoltare impresionantă:

Bullet point existenţa unei forţe de muncă necostisitoare pentru extragerea manuală a miezului, ceea ce majorează considerabil valoarea,
Bullet point acces preferenţial la piaţa Uniunii Europene fără taxe vamale  şi
Bullet point apariţia exportatorilor care au organizat rapid activităţile de prelucrare în conformitate cu standardele internaţionale de calitate şi siguranţă.

 

Nucul, una din cele mai vechi specii pomicole, are o importanță economică și socială deosebită, datorită valorii alimentare a fructelor sale, calității superioare a lemnului, valorificarea tuturor organelor pomului (frunze, scoarță, coji, lăstari, fruct) ca izvor de materie primă pentru industria chimică, farmaceutică, alimentară, și ca specie decorativă.


Nucile sunt considerate a fi un aliment complet și concentrat datorită conținutului de substanțe grase (52-77%), substanțe proteice (12-25%), hidrați de carbon (5-24%), substanțe minerale (1,3-2,5%), provitamina A, vitamine din complexul B [B1, B2, Biotina, Colina], vitaminele C, E, F, P, Cupru și Zinc. Valuarea energetică a miezului de nucă este de 560-875 kcal/100g.