Compania SUAN PRO are ca scop dezvoltarea PROIECTELOR INVESTIȚIONALE și în parteneriat cu POINT SQUARE au demarat un proiect în agricultură de înființare a plantațiilor pomicole ecologice și anume a unei LIVEZI DE NUC.

 

Imame livada

Beneficii obținute prin înființarea livezilor de nuc:

 

Bullet point Plantaţie exploatată cca 40-60 de ani 

Bullet point Productivitate ridicată

Bullet point Cerere ridicată pe piaţă a miezului de nucă și preţuri în creștere pentru produse calitative

Bullet point Valorificarea tuturor produselor (frunze, fructe, coaja verde, miezul, axul nucii)

 

 

 

 

Acest proiect presupune aplicarea soiurilor de performanță  CAZACUCODRENE și COGÂLNICEANU  ce oferă avantaje din punct de vedere al producției, calitatea nucilor, rezistența la boli și dăunători, adaptabilitatea la specificul pedo-climatic etc. și ce va asigura un rod calitativ, solicitat și competitiv pe piața internă și externă.

 Proiectul prevede un plan de acțiuni de min 15 ani iar realizarea obiectivelor se va efectua prin aplicarea tehnologiilor moderne, energetic și ecologic echilibrate, în scopul utilizării eficiente a potențialului plantației.

 

Înființarea plantației conform standardelor europene

Sistemul de plantare folosit pentru înființarea livezii va fi de tip clasic, tradițional și presupune o densitate de 80-90 pomi/ha, plantarea executându-se la distanțe de 10m X 12m. Într-o schemă de plantare la aceste distanțe, pomii vor intra deplin pe rod în anii 9-10 de la plantare.

 

Valorificarea la maxim a potențilalului plantației

În primii ani se va practica cultura intercalată a unor plante agroalimentare, furajere sau arbuști fructiferi. Culturile intercalate vor influența pozitiv creșterea și fructificarea nucului prin îngrășămintele suplimentare care se dau conform tehnologiei, cât și prin reducerea excesului de umiditate din sol, în anumite perioade ale anului.

 

Asigurarea fertilizanților bio

Cel mai potrivit sistem de întreţinere a calității solului este utilizarea îngrăşămintelor verzi/bio. Până la intrarea în rod se vor administra îngrăşămintele organice și minerale la fiecare pom în parte, cantitatea lor variind în funcţie de suprafaţa proiecţiei coroanei.

 

Asigurarea irigării prin picurare

Irigarea este un element tehnologic foarte important care sporeşte atât productivitatea nucilor cât şi calitatea producţiei. Creează în sol condiții favorabile de apă și aerație, permite aplicarea concomitentă a îngrășămintelor și menține structura și textura solului astfel încât sistemul radicular al plantelor sa se dezvolte mai bine.

 

Recoltarea mecanizată

Recoltarea reprezintă o verigă importantă a procesului de producție, aceasta influențând asupra calității produselor prin momentul și modul executării ei. Recoltarea nucilor se face la începutul toamnei, cand coaja verde a crăpat, iar miezul are o culoare galbenă, cu gust de nucă coaptă bine pronunțat. Mașinile folosite pentru recoltarea mecanizată a nucilor realizează desprinderea acestora printr-o vibrare puternică a ramurilor.

 

Prelucrarea mecanizată (curațare, uscare, calibrare, sortare, ambalare)

După recoltare se trece la îndepărtarea cojilor verzi, process care poate fi ușurat prin tratarea nucilor cu apă rece. Apoi nucile se spală, se usucă prin ventilare și se depozitează în încăperi speciale. Prelucrarea nucilor în coajă se realizează cu ajutorul unor mașini speciale de spargere, curățare, uscare, calibrare, sortare, ambalare. Nuca în coajă urmează un flux tehnologic continuu ce permite ca la finalul procesului, miezul de nucă să poată fi ambalat și etichetat pe categorii de calitate, fiind gata de comercializare.

 

Comercializarea (export)

Comercializarea nucilor în coajă și a miezului de nucă se relizează în peste 25 de țări, principalii importatori al acestei producții fiind Franța, Austria, Germania, urmate de Grecia, Spania, Italia și alte țări. Republica Moldova a devenit în ultimii ani un furnizor mare de miez de nuci pe piața europeană, exportul acestei producții fiind în creștere în ultimii 4 ani.